2015. aug 30.

Nagymarosi Csípős Fesztivál

írta: Fátrai
Nagymarosi Csípős Fesztivál

Rekkenő hőségben, nagy kíváncsisággal érkeztünk meg Nagymarosra, hogy megvizsgáljuk, miként is alakul kis hazánkban, az erős paprika kultusz, ha már azt állítjuk magunkról, hogy mi aztán... tyűde nagyon bírjuk... 

JUP_6086

Ki kell ábrándítani a kevésbé tájékozott olvasót, nem mi vagyunk az erős paprika nagyhatalom. Sőt, a nálunk honos erős paprikák, bár ízletesek, és lédúsak, meg sem közelítik erősségben a valódi pokol tüzét. A cseresznyepaprikánk, egy tisztességesebb mexikói konyhában a desszert szerepét tölthetné be. A nálunk is termelt, és ismert chili paprikák, a "gyufa paprika" nevű és a "macskapöcse", ezek mindegyike a nem túl erős, de ízletes fajtákat gazdagítja. Az igazán komoly paprikák hazája, a már említett Mexikó, délamerika jelentős része, és India. Ha itt erős étellel kínálnak, bajban vagyunk, és sürgősen szerezzünk be valami mentő ötletet, mert garantált az agyhalál.

 

JUP_6085

 

Mit is kell tudnunk ezekről, az amúgy szemet is gyönyörködtető növényekről. Elsőnek, bármíly fura, a burgonyafélék családjába soroljuk. Erejét, a benne található capsaicin adja, mennyiségének mérésére a Scoville skála hivatott. Minél magasabb a skálán elért eredmény, annál erősebb egy paprika. A mértékek érzékeltetése végett… a nálunk általánosan ismert erős paprikák döntő többsége, az épp csak csípős kategóriába esik, 3-10000 Scoville fokkal, míg a valóban erős, vagy nagyon erős paprikák 300-350000 Scoville fokot érnek el. JUP_6087 A világ legerősebb paprikája ráduplázott az eddigi bajnokra, amely eddig is az egymillió négyszázezres Scoville fokkal szerénykedik most már, hozzátéve, hogy egy átlagos rendőrségi paprika oszlató gáz 2 millió Scoville foknak felel meg. Szóval az idei bajnok Kaliforniából származik, a HP56, vagy más néven a Death Strain. Ez már nem játék. Védőfelszerelés kötelező, és közvetlen fogyasztásra alkalmatlan.

JUP_6088

 

Na, még pár szó, hogy miért is jó egyáltalán az erős, ha már fáj. Azért, mert a fájdalom hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, amely euforikus érzést vált ki, hatásában hasonlít a csokoládé hatására, csak ízében nem, és nem is hizlal. Jó tulajdonságok pedig vannak dögivel. Zsírégető, szíverősítő, a prosztatarák előfordulása fogyasztás esetén csökken. Különböző krémekben használják fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt, sportolók bemelegítéshez, mert vérbőséget okoz.

JUP_6083

 

Gasztronómiai hatása egyszerű, úgy hat az ízlelőbimbóinkra, mint a forró leves. Ezáltal a nyálelválasztást serkenti, és a ízérzetet fokozza. Hátulütője, hogy érzéstelenít, így a már megszokott erejű paprika nem fog csípni, az adagot, és az erősséget növelni kell. Tévhit, hogy kimarja a gyomrot, és az is, hogy rákot okoz. Mértéktelen fogyasztásának csupán annyi mellékhatása lehet, hogy viszonylag hamar megjárja a tápcsatornát, és kifele is odavág.

 

A rendezvény családias hangulatban, nem túl nagy tömeggel, de érdeklődők szép száma mellett csordogált. Kulturális programok zene, tánc, ismét zene… de nem ezért jöttünk. Sok szép, és ízletes paprika várt az arra éhezőkre. Fog ez a fesztivál még növekedni, bár még várni kell arra, amíg a magyar emberek elhiszik, hogy a méregerős egzotikumok vannak olyanok, mint a „hegyes erős”.

Öröm látni, hogy sok a termelő, és van érdeklődő, és van szervező, aki próbálkozik. Csak így tovább. Jövőre újra Nagymaroson.

http://fullcult.blog.hu/

Posted by Fátrai László - fényképész on 2015. augusztus 30.
Szólj hozzá

Fesztivál Érdekesség Paprika Csípős