2016. sze 30.

Lopott Van Gogh festmények kerültek elő az olasz maffia raktárából

írta: Fátrai
Lopott Van Gogh festmények kerültek elő az olasz maffia raktárából

 Az olasz rendőrség két - még 2002-ben az amszterdami Van Gogh Múzeumból ellopott - képet talált egy nagyszabású razzia a során egy raktárban - írja a BBC - amit minden valószínűség szerint a maffia használt kétes üzelmeihez.

 Az első vizsgálatok arról számolnak be, hogy a művek a hosszú idő eltelte, és a szakszerűtlen tárolás következtében sajnálatos módon sérültek, és a keretek is eltűntek, de minden körülményt figyelembe véve viszonylagos épségben kerültek elő.

  A festmények igen jelentős művek Vincent Van Gogh életművében.

 Az egyik – A tenger látképe Scheveningennél – olyan témát ábrázol, amit igen ritkán alkotott a mester. Tengert ábrázoló tájképe mindössze kettő ismert, melyeket 1882 körül festhetett, amikor épp Hágában tartózkodott.

_91456007_vangoghsea.png

 A másik kép - A gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot – 1884-ben az édesanyjának festette, aztán apja halála után átdolgozta.

_91456084_vangoghnuenenalt.png

 A rendőrségi fogás már azért is jól jön a holland múzeumnak, mert a képek eltűnése igen kellemetlenül érintette őket. Már a két alkotás ellopása is számos kérdést vetett fel. 2002 decemberében a múzeum tetejéről egy ablak betörésével hatoltak be az elkövetők. Fogtak egy kőműves kalapácsot, és simán beverték az ablakot. Aztán a két felbecsülhetetlen értékű festményt a hónuk alá csapva leléceltek, a cirkáló biztonsági őrök gyűrűjéből, fittyet hányva az infra kamerás védelmi rendszerre. És a tétet még sikerült emelni is azzal,  hogy az államtól letétbe kapott képek épp nem voltak biztosítva. Az üggyel kapcsolatban két holland állampolgárt bebörtönöztek, most viszont a bűnösségük is megkérdőjeleződhet, és ők ezt már évek óta bizonygatják is.

Mindenesetre, ez jó hír. Van Gogh egy zseni, aki bár rövid művészi pályafutása alatt hihetetlen mennyiségű képet festett, de minden különlegesség - és vele kapcsolatban kevés olyan van, ami nem az - csak hozzá tesz az életműhöz.

Szólj hozzá

festészet Művészet lopott festmény Érdekesség Amszterdam Festmény Vincent Van Gogh Olasz maffia