2018. feb 09.

Polaroid70 - Present Perfect / Befejezett jelen

írta: Fátrai
Polaroid70 - Present Perfect / Befejezett jelen

Egy pillanat a jelenből a jövőnek a múltról

A fényképkészítés, a jó fénykép elkészítése kényes téma. A szívem csücske, ha élhetek ilyen képzavarral. Épp ezért, nem sűrűn járok fotókiállításra... erősek a prekoncepcióim. A félelmeim közül talán a legnagyobb mumus a kísérleti fotográfia. Bevallom, félek szembetalálkozni az alkotásokkal. Nagy, kétajtós szekrény a szoba sötét sarkában, baljós reccsenésekkel az éjszaka csendjében.

"Ha a fotográfiának külön igeideje lenne, valószínűleg a befejezett jelen lenne. Az elkapott, kapszulába zárt pillanat, mely a szemünk láttára tűnik el, ha nem rögzítjük: szoros kapocs elmúlt és jelen között."

A közösségi média minden területe tele van önjelölt művészekkel, photography-k döntik a vizuális szemetet a nagyérdeműre. Az meg tapsikol, mert a vizuális analfabétizmus kelendő cikk manapság. Remélem érezhető, némi ellenállás...

unnamed.png

Ennek ellenére, vagy épp ezért, elmentem az InstArt csoport kiállítására, hogy patyolat tisztán lássam a dolgok alakulását. Polaroid... már önmagában is egy hívó szó. Az instant mindig is ingoványos. Van jó kávé, és van belőle fertelem, és azt hiszem, minden más azonnal oldódóra értelmezhető ez a kitétel.

A fénykép készítése, amennyiben kilép a dokumentarizmus szűk kerítésén túlra, valóban egy-egy jelen pillanat kimerevítése a jövő számára, amely az exponáló gomb megnyomásának pillanatában válik múlttá. A polaroid technika egy, az oly sok fotográfiai kísérlet közül, amely annak ellenére, hogy az analóg ma a reneszánszát éli, azért mégis csak egy zsákutca. Az elképzelés kimondottan jó, a kivitelezés - már ami a közkézbe került - meglehetősen "tré"fásra sikerült.

A fotó, a grafika azon változata, amikor a fényt használjuk rajzeszközként. Ugyanúgy, ahogy a festő az ecsetet, vagy a rajzszenet. Amíg negatívra fotóztunk - ma meg digitalizálunk - korlátlan számú azonos minőségű másolatot készíthettünk az eredeti kópiáról. Mindez a hagyományos eszközökkel manipuláló piktornak nincs a keze ügyében. És itt jön képbe a polaroid, mint az a fotográfiai eljárás - eltekintve a pervezitás tárgykörébe tartozó egyéb egzotikus "típiák" felemlegetésétől - amely egy példányban készül, reprodukciója macerás, épp ezért áll valóban közel a festészethez. A jól megtervezett, kivitelezett polaroid fotó egyedisége megkérdőjelezhetetlen. Eredetisége garantált. A műtárgy piacnak el kellene alélnia.

A kiállított művek meglepetésemre, és örömömre beszélnek, nem pusztán a kéjes pancsikolás a "művészet langymeleg pocsolyájában", hanem valódi alkotások. Igen, vannak kimondottan művészképek, de ezek érthetőek, értelmezhetőek, nem kell hozzájuk kilóméteres magyarázat, pláne nem hadova a technika különlegességéről. Vannak alkotók, akik dokumentálnak, vannak, akik a különleges látószöget keresik, és vannak, akik menet közben megörökítik, amit épp látnak. Amire nagy tömegben készült ez a nyersanyag. Az alkotásokról nem 70-es, 80-as évek lila-zöld maszatjai szólnak hozzám. Kísérletek, de mesteri szinten. Minden esetben, amikor valaki elmúlt korok, elfeledett eszközeit használja - ebben az esetben természetesen a fotográfia berkein belül  - és ezekkel élvezhetőt, figyelemre méltót alkot, szét árad bennem a jó érzés. A mesterségbeli tudást nem mikrochipek, memóriakártyák, programok szolgáltatják, annak ott kell lennie a fejben, a kézben, a zsigerekben.

Egy szó, mint száz. Van egy kiállítás a Patyolatban. Komolyan, nem vicc. Baross utca 85. Minden héten tárlatvezetés. Jó képek a falakon. Nem elég, hogy jók, különlegesek is. Nem kell ezt túlragozni, el kell menni, meg kell nézni.

Szólj hozzá

fotó vélemény kritika galéria képek alkotás művészet fotózás műtárgy instant sokszorosítás Kiállítás Művészet Érdekesség Varga Tamás Polaroid Kolozsi Bea Vedres Ági Tárlat fotókiállíts Gombos Lajos eredeti nyomat Kecskés Péter A Fehér Vera Bécsi Imre Deim Balázs Detvay Jenő Gálos László Gál András Kovács Endre Nagy Anita Pók István Szabó Maya Tóth EGO(n) István Vachter János Vadászi Zoltán Varga Gábor Ákos Telek-Nay Ágnes InstArt