2018. ápr 20.

Budapest Art Week – Szuszpenziók

írta: Fátrai
Budapest Art Week – Szuszpenziók

 Kiállító művészek: Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos,  Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Zékány Dia

Tesla Loft
1075 Budapest, Kazinczy utca 21

 Nyitva: 2018. 04. 17 - 04. 28.

 Kurátor: Kukla Krisztián

"A szuszpenzió manapság minden bizonnyal kémiai fogalomként ismert, a hétköznapokban leginkább talán a gyógyszerészetben, s olyan elegyet jelöl, amelyben a szilárd részek nem oldódnak fel folyékony közegükben, ez az alapja tehát a gyakran olvasható „használat előtt felrázandó” felszólításnak."

 A nyitókiállítás minden elmében megfelel a kémiai definíciónak. Az összetevők nem oldódnak, nem keverednek egymásban-egymással, azonban a kölcsönhatás mégis létrejön közöttük. Megfér egymás mellett a figurális absztrakció, a konceptualitás, a videóművészet, a térbeli absztrakt installáció. A nagyméretű fóliaszobor, a klasszikus elemeket is alkalmazó festészet, a plasztik, a monitor, a fém, műanyag, fa. A gondolkozásra késztető művek, az önmagukért létező tárgyak, az egyértelmű és az átvitt értelmű utalások. A kiállítás inkább hasonlít egy lelkes művészetpártoló minden kincsét bemutatni vágyó fogadószobájára, mint egy jól tervezett, koncepciójában egységes tárlatra. A hangsúly azonban a művészeten, és a műveken van. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a pólusok ellentétes polaritása mégis csak vonzerőt képvisel, és összetartó kapocs, a témájukban, megjelenésükben, kivitelezésükben különböző alkotások között.

Ezt a kiállítást akár az Art Week cégéreként is felfoghatjuk. Az egész programfolyam épp így, egymáshoz szorosan nem kapcsolódó, de mondandójában, céljaiban azért konstruktív együttműködést mutató rendezvények egyvelege. Az érdeklődő megtalálhatja a szájízének leginkább megfelelő aromát. A programok szédületes mennyisége, színvonala csábító, de egyben bejárhatatlan és áttekinthetetlen. A jó választás bizonyosan komoly lemondással jár, mégis érdemes neki futni.

A Szuszpenziók is hasonló finom ínyencségeket tartalmaznak. Az alábbi videó gyors betekintést adhat, de nem helyettesítheti a személyes találkozást:

 

Kukla Krisztián a kiállítás kurátorának szavaival élve

„Milyen közönséget szólít meg a kiállítás és milyen reakciókat szeretne kiváltani?

Ez különösen érdekes kérdés, és mivel a kiállítás témafelvetése egyben a közönség reakcióiról is szól, kíváncsian várom majd a véleményüket. Gyakori óhaj, hogy a kortárs képzőművészet oly módon nevelje a saját nézőit, hogy egyszersmind szakítson a bennfentességgel, ez pedig gyakran szül feszültséggel teli viszonyt.”

Szólj hozzá

vélemény kritika galéria képek kiállítás alkotás grafika művészet kortárs festészet montázs kollázs konceptuális papírművészet Fesztivál Kiállítás Művészet Érdekesség Gerber Pál figurális Győrffy László Kerekes Gábor Fabricius Anna Festmény Tárlat Absztrakt Budapest Art Week Szuszpenziók Tesla Loft Kukla Krisztián Ábel Tamás Ádám Zsófia Csontó Lajos Erőss Ágost Koppány Ferenczy Zsolt Zékány Dia