2018. ápr 26.

Misetics Mátyás - Dark Matter

írta: FullCult
Misetics Mátyás - Dark Matter

A Várfok Project Room következő kiállítása Misetics Mátyás legújabb munkáit, a Dark Matter című fotósorozatát vonultatja fel, mely egyrészt hűen reprezentálja, ugyanakkor jelentős rétegekkel gazdagítja az alkotó életművét.

"Jelen kiállítás címét egy a kozmológia világából kölcsönzött fogalom képezi, mely az anyag létrejöttére és annak átalakulására utal. A művek különleges vizualitását a gondosan kiválasztott városi tér és egy pontjának a két dimenziós képi végtelenítése adja.

A sorozat jelentős része Dubai városában készült, ahol különösen tetten érhető a térélmény átalakulása. Ahogy Dubai is szimbóluma az 50 év alatt sivatagból teremtett metropolisznak – Misetics alkotásain úgy válnak cseppfolyóssá a város terei is a mesterségesen felgyorsított időben. Útelágazások, fényoszlopok, horizontális és vertikális építmények összefolyásában az urbánus tér egy új képi esztétikája jelenik meg. A fotográfia hagyományos eszköztárát radikálisan átíró sorozat célja a tér- és időfelfogásunk korlátainak tágítása.

Misetics Mátyás (Budapest, 1982) 2007-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán. Meghatározó alakja a hazai fotóművészeti színtérnek, de képei sikeresen szerepeltek olyan neves nemzetközi eseményeken is, mint amilyen például az Art Paris, Párizs (F), és a MIA Photo Fair, Milánó (I) művészeti vásárok, illetve a New York-i Radiator Gallery (US) Let’s Face Itcímű csoportos kiállítása. 2007-es Artificial Light sorozata – mely 2013-ban a Magyar Nemzeti Galéria A magyar fotóművészet az új évezredben c. kiállításán is bemutatásra került – az urbánus környezet beállított, elidegenített éjjeli jeleneteivel, és mesterséges fénykezelésével új irányvonalat indított a hazai kortárs fotóművészetben és a staged photography műfajában, hatása pedig mai napig érezhető."

szöveg: Várfok Galéria

kép: Fátrai László

Szólj hozzá

fotó galéria képek kiállítás alkotás művészet kortárs fotózás Kiállítás Művészet Érdekesség Várfok Galéria Misetics Mátyás Sötét anyag Dark Matter Tárlat Absztrakt fotókiállíts Budapest Art Week