2018. okt 13.

Ráskai Szabolcs - Nyitott víziók

írta: Fátrai
Ráskai Szabolcs - Nyitott víziók

Humanoplantusok, jellemtupír és ego-balansz

43258753_312604719328430_3955319027374489600_n.jpg

A debreceni b24 Galériában nyílt a közelmúltban Ráskai Szabolcs grafikusművész – Nyitott víziók című – kiállítása. Stílusa zavarba ejtő, és egyben megkapó. Régebbi munkái (Jellemtupír) az elmúlt egy év képi és térbeli ábrázolásai kerültek bemutatásra. Grafikái a merített papírra linómetszés technikával készített alkotások, kézzel színezve. Alapvetően egyszerű eszközöket használ, saját bevallása szerint is, megpróbál a banalitás felé közelíteni. Ezért is választotta színes ceruzát a felületek kitöltésére. Bár szóba került az akvarell is, mint lehetőség, mégis az előbbi eszköznél maradt. Egyrészt, mert a merített papíron igen izgalmas - bolyhos, selymes - hatást lehet elérni a ceruzával, másrészt, kihívás is az egyenetlen felületen a használata. 

linóleummetszet vagy linómetszet a fametszethez hasonló magasnyomású sokszorosító eljárás, az ilyen eljárással készült grafikai lap. A fadúc helyett 1895 körül próbálkoztak először a puhább, homogén szerkezetű anyaggal, a linóleummal. A sima linóleumlapra felvitt rajz alapján árokvésővel vájják ki azokat a részeket, melyek a nyomtatás során nem hagyhatnak nyomot a lapon.

Kicsit szürreális, kicsit a dadaizmus jegyeit hordozó képi világa rengeteg iróniát, és korkritikát tartalmaz. Emberszerű élőlényekkel nézünk szembe. Humanoplantusok, növény ember hibrid jószágok. Férfi és nő. Képépítése egyszerű motívumokkal operál, mondanivalója végig ott rejtőzik, a szemlélőre bízza a rejtvény megfejtését.

A Műértőben megjelent cikkben, Kozák Zsuzska némi giccshatással is szembesíti. Banalitás szempontjából képei talán a giccs határán táncolnak, talán az anyagok, a technika, az eszközök egyszerűségének lehet ilyen hatása a felületes szemlélőre. Tartalmilag azonban a legkevésbé sem használható ez a kifejezés az alkotásokra. 

Ezen a kiállításon mutatja be - Ego-balansz - installációját. Ez a mintegy 210 db fejforma, amihez Ráskai a saját fejét használta sablonul, finoman árnyalatokkal beszél a fejkupac az elmúlás, a pusztulás lehetőségéről - elkerülhetetlen az ilyen jellegű asszociáció - ám egyáltalán nem ez volt a szándéka. A papírfejek egyfajta vizuális hálózattá állnak össze, nem kapcsolódnak egymáshoz, de felületükkel érintkeznek.

raskai.jpg

A kiállítás Debrecenben, a B24 Galériában tekinthető meg 2018. október 27-ig.

 

 

 

Szólj hozzá

kiállítás alkotás debrecen művészet szín műtárgy sokszorosítás linómetszet nyomat Kiállítás Művészet Érdekesség Tárlat eredeti nyomat Ráskai Szabolcs Nyitott víziók Jellemtupír Ego-ballansz B24 Galéria