2016. júl 06.

MAPPING MEMORY - ZUZANNA JANIN kiállitása

írta: FullCult
MAPPING MEMORY - ZUZANNA JANIN kiállitása

"Zuzanna Janin lengyel képzőművész elnyerte a legjobb művésznek járó The Best Art Vilnius 2016 Artist díjat a nemzetközi kortárs művészeti vásáron Vilniusban.

Kiállításának mottója az emlékezet a történelemben, a múlt közösségi és egyéni újradefiniálása. A múlt képének az emlékezetben való felidézése a létezés fontos eleme - a kiállításra meghívott művész Zuzanna Janin a téma számos különböző aspektusát tárja fel az anyagokkal és technikákkal kísérletezve, abból a célból, hogy kitágítsa a közönséggel folytatott párbeszéd lehetőségét. A művész, az emlékezetet kiindulópontként kezelve, eszközei sokszínűsége és rétegeltsége által annak fizikális és audiovizuális vonatkozásait keresi. Az emlékezet, amelyre oly gyakran támaszkodunk a külvilág megismerésében, a művész mind tényeken alapuló, mind fiktív történeteket képző alkotásaiban szerteágazó és összefonódó szálakat alkot, amelyek egy nagy egészből kiragadott töredék benyomását keltik.A személyes történetek, a családi emlékezet, az idő múlása által ezekben hagyott nyomok, a tapasztalatokon és a valóság megfigyelésén alapuló alkotás, a feledés és emlékezet viszonya az egyénben és a közösségben – ezek a kiállítás fő témái.

A lengyel származású Zuzanna Janin művészetében – aki a Ludwig Múzeum gyűjteményét is gazdagítja – a tér, idő és az emlékezet problematikájával, valamint azok társadalmi vonatkozásaival foglalkozik. Gyakran saját életének motívumaiból építkezik, amelyek a tág kontextusban általánossá vállnak. Zuzanna videóistallációkat, szobrokat, performanszokat készít, amelyekkel többek között a MAM Rio-ban, Hamburger Bahnhof Berlin-ben vagy a varsói Kortárs Művészeti Központban szerepelt. Részt vett a Sydney-i Biennálén, Liverpool-i Biennálén és az Isztambuli Biennálén, illetve az 54. Velencei Művészeti Biennálén.
2005-ben Agnieszka Rayzacher-rel megnyitotta a lokal_30 Galériát Varsóban – egy helyet kiállítások és szakmai viták szervezésére. A kezdeményezést az Adam Mickiewicz Intézet és a Lengyel Intézetek támogatja.

Kiállitáson megtekinthető lesz: Dance as Mapping Device (City) video 15 min (2015), Seven Fathers (2014), Shame (2016)."

szöveg: Lengyel Intézet, fotó: Fátrai


Megtekinthető augusztus 18-ig

Szólj hozzá

fotó galéria képek kiállítás Kiállítás Művészet Érdekesség Tárlat